top of page

Healing med krystaller

This page is in Norwegian, where I disquss the things to look for when buying crystals for healing (fake, natural, treated).

rsz_untitled_design_12.jpg
Krysopras-stenens-betydning.jpg

For min egen del, så benytter jeg ikke krystaller i healing, men har dem fordi jeg synes de er pene, som blomster og andre fine ting fra naturen. Det hender jeg mediterer, men benytter da ikke krystaller. Jeg vet imidlertid at krystaller innen healing er svært utbredt, og synes det er et spennende felt. Det er nok en stor sjanse for at du som leser dette kan mye mer om healing enn hva jeg kan. Men jeg kan imidlertid en del om krystaller, så kanskje vi kan utfylle vår kunnskap, til ditt beste neste gang du skal kjøpe en krystall.
 

Det jeg synes er dumt er at jeg ser mange selge falske ting, spesielt til dem Healing-kunder, og i tillegg tar en altfor høy pris. Healing er jo basert på renhet, og da må ærlighet legges i bunn. Så hva der ute er ekte og hva er bearbeidet, og hva er direkte falskt? Klarer du å se hvilke av krystallen på bildet under som er naturlige og hvilke som er bearbeidet?

img_3981_1_1.jpg
citrine.jpg

Det riktige svaret er at den til venstre ser en nydelig naturlig ametyst, mens den til høyre blir solgt som Citrin og er bearbeidet. Den til høyre var tidligere en blå ametyst, men den er varmebehandlet for å få en gul/orange overflate, og når den selges så opplyses det ikke om dette, men sies i stedet at det er en naturlig Citrin.

Slipte krystaller vs naturlige krystaller

Det finnes utrolig mye fint i naturen, og krystallene kan så fantastiske at en må fundere på hvordan de ble til. Så hvordan skal en uerfaren kunne se om noe er ekte, eller om det er bearbeidet? Og kan dette ha noe å si for healingen? Jeg skal forsøke å gi deg noen tips. 

20190220_135423.jpg

Krystallen på bildet ovenfor er en Citrinen i samlingen min. Denne er 100% naturlig. Den veier 1kg, og når det er så store krystaler, så vil du som godt som alltid se en og annen småskade, gjerne i form av "hvite prikker" langt kanten, fordi krystallen har fått seg et ørlite kakk (noe som gjerne skjer i forbindelse med når den tas ut av fjellet/drusen). Om du kjøper små krystaller, så kan du imidlertid finne helt uskadede krystaller som også er 100% naturlige.

 

Ellers vil du også se at krystallen ikke nødvendigvis er helt symetrisk, og at fasettene (flatene) kan variere litt på de ulike sidene av krystallen.

s-l1600 (2).jpg
Krystallen ovenfor er en slipt Citrin, som jeg kjøpte i 2019. Selv om disse er slipt, så selges de nesten alltid som 100% naturlige. I noen tilfeller så selges de som "Naturlig, polert".

I praksis er dette mineralet kvarts, hvor de har slipt til en krystall og deretter polert sidene. Dette kan for eksempel være fordi det var en skadet krystall, hvor de har skjært bort litt av krystallen for å kutte bort skadene, eller de kan ha kuttet ut en krystall av ren kvarts.

Steinen er sånn sett ekte, men den er slipt, litt på samme måte som steinen i et smykke er en slipt stein og ikke en krystall.

Det er flere måter å se dette på. For det første så har disse krystallene alltid perfekte flater uten skader. For det andre så er de veldig ofte symmetriske, med en veldig spiss og markert topp. Og for det tredje så ser en ofte at fasettene/flatene i toppen skiller seg ut fra en naturlig krystall.

I og med at de er polerte etter at de er slipt, så kan en også kjenne på overflaten at de er polert. Det er litt som å dra fingeren etter en kjøkkenbenk av marmor, den er veldig glatt. Du vil kjenne forskjell om du kjenner på en uslipt krystall.

Men har det noe å si om steinen er slipt eller ikke?
-Ja, faren er at du betaler altfor mye dersom den selges som 100% naturlig. Selger bør derfor opplyse om steinen er bearbeidet.
For min del visste jeg at denne krystallen var slipt, men kjøpte den likevel fordi jeg synes den var veldig fint. Så lenge en vet hva en kjøper er det greit.


 

Slipte krystallers energiflyt

Har en slipt krystall en annen energiflyt enn en naturlig krystall, og er det sterkere energi i en 100% naturlig krystall?

Siden jeg selv ikke bruker krystaller til healing, så henviser jeg her til hva andre sier om energiflyt. Jeg fant en interessant artikkel om dette her, så mye av hva jeg sier er basert på den, bare at jeg oversetter til norsk:
https://www.crystalgenn.com/polished-crystal-versus-natural-unpolished-crystal-whats-the-difference/

Det jeg leser er at i en 100% naturlig krystall, så fokuseres energien ut gjennom toppen av krystallen.

Dersom en imidlertid hadde tatt den 100% naturlige citrinen og slipt den til en perfekt slipt krystall (merket blått på bidet under), så ville en kuttet bort litt av sidene og toppen, og selve spissen i krystallen ville fått en litt annen plassering.

Om en legger til grunn at energiflyten i krystallen er den samme, så vil det bety at energien fortsatt kommer ut i toppen, men ikke nøyaktig i spissen:

Om hun som har skrevet dette har rett vet ikke jeg, men hun har noen interessante tanker. Hun sier videre at dette fører til et energitap i krystallen som gjør at en ofte kan føle en sterkere energi om en jobber med naturlige krystaller enn med slipte krystaller. Men hun sier også at alle krystaller, også polerte, jobber med oss. Og at det ikke er noe som er rett eller galt, men at en slipt krystall og en naturlig krystall kan oppleves forskjellig.

Som selger tenker jeg at vi som selger krystaller må gjøre oppmerksom på hva vi selger. Jeg synes også slipte krystaller kan være fine, men de bør ikke selges som naturlige/ubehandlet. Både pga healingeffekt, pga prisen du betaler, og rett og slett fordi vi bør legge ærlighet til grunn.

quart2.jpg
quart3.jpg

Aura-kvarts (Angel Aura Quartz)

fake.JPG
Aura-kvarts, eller Angel Auro Quarts som de sier på engelsk er dessverre bare et kynisk salgstriks for å lure godtroende mennesker. Det brukes masse navn på steinene for å spille på healing elementet. Aura-kvarts, regnbue-kvarts, engle-kvarts. Det er ingen i steinmiljøet som bruker slike navn, og fargen er kjemisk framstilt.

Selve kvartsen i seg selv er ekte, men den er tilsatt titanium, niobium, silikon eller andre ting for å gi steinen en helt annen farge. For meg blir de seende helt uekte ut, og du vil aldri finne slike steiner i steinbutikker. I healer-butikker finner du dem imidlertid, uten at det informeres at disse er fake. Jeg ser også noen eksempler hvor healing-butikker tar noen enorme priser på disse. Om du absolutt vil ha en slik, så råder jeg deg til å kjøpe den på ebay, så kan du få den til en hundrelapp i stedet for å bli lurt for en tusenlapp.

Hvorfor ikke kjøpe en vanlig kvarts i stedet? Kvarts-krystaller kan være vanvittig fine. De er rene. Og i tillegg er det en veldig vanlig stein, noe som gjør at du kan få nydelige eksemplarer til en lav pris. 
DSC_0079.jpg

Krystall vs glass

Kvarts kan være fin og gjennomsiktig (høy kvalitet). Men en bør være obs dersom en kjøper enkeltkrystaller. Enkelte selger glass utgitt for å være kvarts-krystaller, se eksempel nedenfor.

En ser gjerne dette ved at hele den øvre delen (eventuelt hele) krystallen er helt gjennomsiktig og krystallen framstår som helt feilfri. I tillegg bør en være obs på dette dersom en kjøper store enkeltstående krystaller. Om en kjøper mindre krystaller er det ingenting i veien for at de kan være helt gjennomsiktige og feilfrie.

tumblr_inline_mmzf8zsFiU1qz4rgp.jpg

Staver (wands)

Wands er ofte et ord som brukes i stedet for krystaller. Dette er også slipte steiner som ser ut som krystaller. Nedenfor er en Fluoritt-stav og en Rosenkvarts-stav. De er absolutt pene, og kan være fine pyntegjenstander, spesielt fluorittene kan ha et veldig fint fargespill. Problemet er imidlertid at svært ofte så reklameres disse som naturlige staver/krystaller.

Når det gjelder rosenkvartsen så er mineralet ekte, men krystallen er slipt. Når det gjelder fluoritten, så er den også slipt og her er jeg usikker på om det er mineralet fluoritt eller om det f.eks er kvarts som er farget.

 

Om en skal kjøpe slike wands, så vil jeg igjen anbefale å gjøre et kjapt søk på ebay, for å sjekke at en ikke blir lurt på pris.

Rosenkvarts finner en svært sjeldent krystallisert, og da bare som meget små krystaller. Fluoritt er ganske vanlig, men den har en helt annen krystallform. Se bilder under hvordan fluoritt og rosenkvarts ser ut i sin naturlige form:

Screen_Shot_2018_03_10_at_10.43.06_PM_10
pink-rose-quartz-wand-2.jpg
fotolia_3239739_XS.jpg
rq.jpg

Fargebehandlede krystaller

Det er svært vanlig å fargebehandle krystaller, uten at det opplyses om. Ikke bare krystaller, men innen smykkebransjen så er det vanlig å varmebehandle edelstener slik at de får en annen farge, og noen tilfeller også bedre klarhet. En annen metode er å stråle steinen på en lab. Og en tredje måte er at en tilsetter kjemiske stoffer slik som auro-kvartsen beskrevet tidligere.

En del steiner blir også behandlet med olje før de selges, fordi oljen trekker inn i krystallen, og skjuler indre sprekker (ser da ut som krystallen har en høyere kvalitet, og selger oppnår høyere pris).

Om en stein er varmebehandlet er nødvendigvis ikke så lett å se. Her bør en ha kunnskap om hva som er vanlige farger for krystallen, og også se det opp mot farge på andre krystaller fra samme funnsted. For eksempel er nesten all citrin som selges på nett varmebehandlet amethyst. Da endrer kvartsen farge fra blå til gul. 

På steinen nedenfor kan en se en orangegul, topp og hvit bunn på kvartsen, og denne er lett gjenkjennelig som varmebehandlet:

 

Så finnes det annen Citrin, som jeg synes er vanskelig å se at ikke er ekte. Men når selger opplyser om at denne citrinen er fra Tibet, så ringer det ei bjelle. Det finnes nemlig ikke citrin i Tibet. Igjen er det en selger som forsøker å selge på andres uvitenhet og gi inntrykk av at steinen kommer fra et hellig område:

Når det er sagt, denne synes jeg var så fin at jeg kjøpte den likevel. At ting er fargebehandlet er greit, bare en vet om det.

 

Er fargebehandling greit i forhold til healing?
Jeg tenker på healing som noe rent, og tenker at en krystall i utgangspunktet ikke bør være behandlet. Men kanskje varmebehandling ikke gjør noe? Det hadde vært interessant å høre innspill fra dere som bruker krystaller i healingen. Uansett så tenker jeg at selger bør opplyse om at krystallen er behandlet.


 

c2d88c40a135421e3b540f77cc5dea10-healing
s-l1600 (10).jpg

Lab-fremstilte krystaller

Det finnes også en del eksmpler på direkte falske krystaller, noen av dem dyrket fram i laboratorier.

Et eksempel på det er de to nedenfor, som selges som Alunitt. Selgerne av disse utgir dem for å være naturlige og henvender seg utelukkende til healer-miljøet og sier disse har god energi.

Det finnes mange eksempler på falske krystaller, men jeg skal ikke gå inn på hver og en her. Men generelt så kjennetegnes de av å ha veldig sterke farger, ofte ser de feilfrie ut, og selgerne henvender seg til healere i stedet for til steinfolk.

Skjermbilde3.JPG

Lykke til videre

Min erfaring at de som er ute etter krystaller til healing, er de som har møtt litt ekstra motgang i livet, og som ser etter metoder for heale sitt indre, og som har et åpent sinn i forhold til dette. Gode mennesker.

Og jeg vil ikke at disse gode mennesker skal bli lurt. Det finnes mange som tjene penger på helsa, noen oppriktig gode hjelpere og noen som utnytter folk i en vanskelig situasjon.

Jeg vet lite om bruk av krystaller til healing, men jeg vet at naturen gjør godt for både kropp og sjel. Så meningen med denne artikkelen er å hjelpe litt på vei til hvilke fallgruver du bør unngå. 

Når det gjelder hva chakraene, og hvilke steiner som hjelper for hva, og hvordan bruke steiner i mediteringen så vet du nok mye mer enn meg. 

Jeg har kjøpt en del steiner de siste årene, og har brukt mangfoldige timer på søk etter hva jeg vil ha. Min erfaring er dessverre butikker som spesialiserer seg på healer-miljøet bugner av falske ting og feilinformasjon om krystallene, mens butikker som henvender seg til steinsamlere har en langt bedre moral. Mitt råd er rett og slett å handle i en steinbutikk, og om du handler i en healer-butikk, så ikke handle på impuls, men ta gjerne et søk på ebay for å se at prisen ikke er altfor ulik. En annen ting du kan gjøre er å dra på steinmesse, der vil du også finne healing-produkter, men vil trolig slippe unna lureri. 

For en drøy hundrelapp kan du sikre deg flotte ekte krystaller, framfor å bruke hundrevis av kroner på en bearbeidet krystall.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Og hvorfor kjøpe en bearbeidet krystall, fordi den skal framstå som perfekt? Vi mennesker er jo ikke perfekte, vi har alle våre skavanker, og det er på sett og vis det som gjør oss interessante og unike. Slik er det i steinmiljøet også, ingen steiner er like og det er gjerne de som har noen særegne skavanker som gjør at samlerne ønsker dem. 

Jeg tar gjerne imot innspill på både godt og vondt. Jeg håper jeg hjalp deg litt på veien, og ønsker deg til lykke med livet og healingen.

*Namaste*

Skjermbilde4.JPG
bottom of page